De Stadsvertelling van zondag 2 april heeft als thema ‘Sporen van slavernijverleden op de Molukse eilanden’. Marine-officier, amateurbioloog, tekenaar, schrijver én Doesburger Quirijn Maurits Rudolph Ver Huell (1787-1860) was in 1817 betrokken bij de koloniale machtsoverdracht op de Banda Eilanden en bij de grote opstand op de Ambonse Eilanden. Ik ga, aan de hand van het werk van Maurits Ver Huell, over drie vrouwen en slavernij in de Indonesische archipel en over de bijzondere getuigenissen en de impact van deze Doesburger vertellen.
Susan Tehupuring vertelt daarbij alles over Christina Martha. Zij is voor Susan de belangrijkste inspiratiebron in de beelden en schilderijen die zij maakt. In haar bijdrage aan de Stadsvertelling vertelt Susan hoe dat kwam. Susan en ik verzorgen samen dit belangrijke verhaal over Ver Huell, over vrouwen en de slavernij in de Indonesische archipel en over hoe en waarom Tiahahu werd uitgeroepen tot nationale held van Indonesië. De vertelling geeft inzicht in de toenmalige machtsverhoudingen tussen kolonisator en vrijheidsstrijdster.
Stadsvertelling in Het Huis Doesburg
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags Huis Doesburg, Lezing, Stadsvertelling, Ver Huell. Bookmark de permalink.