Dralend rezen wij – een weekend met Staring

Wij wilden niet weg, zouden het liefst overal blijven plakken en treuzelen tijdens de wandelingen.

standbeeld van A.C.W. Staring

Het standbeeld van A.C.W. Staring aan de Dorpstraat Vorden.

Het is fijn om te zien dat steeds meer mensen Museum STAAL in Almen weten te vinden, inderdaad: daar bij het kerkje waarvan elk weet waar het staat (aan de laan die derwaart gaat). Een museum genoemd naar Antoni Christiaan Wynand Staring (1767-1840) en Almen. Een museum over de dichter, landman en bestuurder tegen wil en dank. Staring en het museum zijn samen onderdeel van het dorp en de omgeving, gepresenteerd als beleving en ontdekkingsreis.

Overal klinkt de ‘stem’ van A.C.W. door. In de door hem gecomponeerde muziek en natuurlijk middels zijn gedichten. Verschillende worden de bezoeker voorgedragen door Adriaan van Dis. Ook buiten het museum is Staring alom aanwezig, tastbaar, voelbaar en zichtbaar in het landschap. De Achterhoek – en zeker de regio rond Vorden en Almen – ademt Staring.

Staringkoepel aan de Berkel bij Almen

Staringkoepel aan de Berkel bij Almen

Wandelend langs een opnieuw meanderende Berkel naar de gerestaureerde Staringkoepel, gebouwd als theekoepel in opdracht van Constantia Ernestine Theodora Staring (1819-1893), dochter van de dichter. Het is nu in beheer van Natuurmonumenten en met een trekvlot te bereiken.

Staringkoepel

Staringkoepel

Genietend in de zon van de rust. Moeten we al weer gaan? Nog even blijven zitten. ‘Dralend rezen wij’, A.C.W. dichtte het al.

Door de bossen en weilanden rond Het Enserinck, het dorp Vorden met de zittende Staring aan de Dorpstraat en de Algemene Begraafplaats. Hier bevindt zich de grafheuvel waar de dichter met vrouw en enkele kinderen is begraven. Dichtregels sieren de gietijzeren toegang tot het kerkhof: “Uit nacht rijst morgenrood / Het leven uit de dood.”

Landgoed Het Enserinck

Landgoed Het Enserinck, prachtig gelegen tussen Almen en Vorden

Natuurlijk mag de Wildenborch niet ontbreken. Het prachtige landgoed met fraaie aangelegde tuinen is enkele keren per jaar opgengesteld voor publiek om met de (nazaten van de) Starings mee te genieten.

De Wildenborch

De Wildenborch, bij Vorden, ‘zetel der Starings’

In 1780 kocht toenmalig equipagemeester aan de Kaap, Damiaan Hugo Staring, de vader van A.C.W., het huis met landgoed. Met zijn echtgenote Sophia Wynanda Ver Huell betrok hij na terugkeer uit de Kaapkolonie in de zomer van 1782 de Wildenborch. Vanaf 1791 had A.C.W. het in beheer. Na verdeling en verkoop is het huis met landgoed nu terug in de familie Staring en ondergebracht in een familiestichting.

Achterzijde De Wildenborch

Tuin en achterzijde De Wildenborch

Staring herdenken, in het landschap, met en door het Achterhoekse landschap. Staring en zijn liefde voor ‘zijn’ Gelders Achterhoek is overal en voor iedereen. En raakt een ieder die ervoor openstaat. Geen wonder dat we blijven dralen, nog even blijven, nog niet weg willen gaan. Er zijn, met Staring.

En dralend rezen wij”. Weer thuis blijft ons altijd de herdenking.

Leef lang in blij herdenken voort,
“Gewijde stond! Geheiligd oord!”

Winterbloemenpracht De Wildenborch

Winterbloemenpracht op de Wildenborch

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Staring met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *