Lezing Oud Vorden

Op maandagavond 4 november vertel ik tijdens de lezingenavond van de Oudheidkundige Vereniging “Oud Vorden” over sporen van slavernijverleden in Gelderland en de regio Vorden.

De avond begint breed, met een introductie vanuit Gelderland en haar plaats binnen de Republiek en de binding met de koloniale wereld. De reikwijdte en verscheidenheid van  grotere en kleinere, materiële en immateriële sporen in de provincie en de regio komen aan bod in het eerste deel van de lezing.

In het tweede deel van de lezing vertel ik over twee bijzondere sporen en verhalen. Het leven van Damiaan Hugo Staring is op verschillende manieren verbonden met slavernij.

Damiaan Hugo Staring

Damiaan Hugo Staring, Collectie Familie Staring, de Wildenborch

Als tiener is hij zelf korte tijd tot slaaf gemaakt in Marokko. Later, in zijn functie van havenmeester en hoge VOC-functionaris aan de Kaap de Goede Hoop vallen tientallen
slaafgemaakten onder zijn verantwoordelijkheid. Het huishouden van Damiaan en zijn echtgenote Sophia Ver Huell telt dan ook meerdere slaafgemaakten.

Ook Q.M.R. ‘Maurits’ Ver Huell is een bijzondere ooggetuige van ons koloniale en slavernijverleden. Hij legde zijn ervaringen in Brazilië en de Indonesische archipel letterlijk in woord en beeld vast. Via de pen en penseel van deze zeeofficier, koloniaal
functionaris, natuurhistorisch onderzoeker en ‘toerist’, krijgen verschillende tot slaaf gemaakte mensen soms letterlijk een gezicht, een naam en een verhaal.

Q.M.R. 'Maurits' Ver Huell. Collectie Museum Arnhem, GM 00815

Q.M.R. ‘Maurits’ Ver Huell. Collectie Museum Arnhem, GM 00815

Staring en Ver Huell zijn beiden ook verbonden met de omgeving van Vorden, de Wildenborch en het Enserink. De lezing vindt plaats in Hotel Bakker, Vorden. Inloop is vanaf 19:30 en de aanvang is 20:00 uur (einde 22:00 uur). Zie de aankondiging in de digitale editie van Contact Bronckhorst Noord https://www.contactnoord.nl/reader#p=7.

Op 10 oktober ging ik op bezoek bij mevrouw Jennine Staring op kasteel De Wildenborch. We hadden samen met Boukje Tijhuis van de Vereniging Oud Vorden een voorbespreking over de lezing. Jennine liet ons de slavenmuntjes zien van Damiaan Hugo Staring die bewaard zijn gebleven in het familiearchief. Een leuke en bijzondere ontmoeting.

De 2 zilveren muntjes in bezit van de familie Staring, Collectie de Wildenborch

De 2 zilveren muntjes in bezit van de familie Staring, Collectie De Wildenborch


 

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Lezing Prodesse Conamur in Wijkcentrum de Bakermat

Op vrijdag 18 oktober 2024 mag ik op uitnodiging van Prodesse Conamur samen met Else Gootjes vertellen over het onderzoek dat wij deden naar Sporen van Slavernijverleden in Arnhem. In de lezing vertellen wij vanuit historische en persoonlijke bronnen over het onderzoek.

De lezing start om 20:00 uur in wijkcentrum De Bakermat in Arnhem. Leden van Prodesse Conamur hebben vrij toegang en overigen betalen €5,00. Meer informatie is te vinden op de website van Prodesse Conamur.


 

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Lezing Historische Kring West Betuwe

Deze lezing is wegens ziekte geannuleerd en wordt verzet naar 2025.

Op woensdag 2 oktober 2024 ga ik in de Burcht van Haeften vertellen over sporen van slavernijverleden in Gelderland en de regio West Betuwe, beginnend vanuit het bredere Nederlandse/Gelderse verhaal en vervolgens kijkend naar regionale sporen en kansen/mogelijkheden voor verder (lokaal) onderzoek.

De lezing is van 20:00 – 22:00 uur in de Burcht van Haeften, Vredeplein 1, Haaften. Aanmelden kan via de website van Historische Kring West Betuwe.


 

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Lezing in Wijkcentrum Bakermat

We gaan de wijk in!

Dit voorjaar werd het onderzoeksrapport Sporen van slavernijverleden in Arnhem gepresenteerd. De onderzoekers gaan nu in opdracht van de Gemeente Arnhem de wijk in!

De eerste bijeenkomst is op donderdagavond 23 mei 2024 in Wijkcentrum Bakermat. Deze avond mag ik samen met Barbara Esseboom en Else Gootjes vertellen over het slavernijverleden van Arnhem toegespitst op de wijk en omgeving. Een tweede avond is ingepland op 8 juni 2024 in het Huis voor de Wijk in Malburgen. Andere wijken en data moeten nog bepaald worden. Voor meer info en aanmelding, zie: https://www.wijkcentrumbakermat.nl/donderdag-23-mei-lezing-over-sporen-van-het-arnhemse-slavernijverleden-in-de-stad/


 

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Presentatie rapport Sporen van Slavernijverleden in Arnhem

Maandag 18 maart 2024 is het rapport Sporen van Slavernijverleden in Arnhem aan burgemeester Ahmed Marcouch gepresenteerd in Musis Sacrum.

De afronding van het onderzoek met als resultaat het bijna 300 pagina’s tellende rapport is met deze mooie dag voor mij en de andere onderzoekers de kroon op anderhalf jaar werk.

Het onderzoeksrapport door Barbara Esseboom en Else Gootjes gepresenteerd aan burgemeester Ahmed Marcouch. Foto: Dineke Stam

De Volkskrant, Omroep Gelderland en De Gelderlander hebben verslag gedaan van deze dag.

De gemeente Arnhem heeft een speciale pagina met informatie over het ‘Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Arnhem. De pagina geeft meer informatie over het onderzoek, activiteiten en wat de Gemeente Arnhem doet aan bewustwording en doorwerking van het slavernijverleden. Hier is ook de toespraak te vinden die burgemeester Marcouch hield na het in ontvangst nemen van het rapport.

Symposium presentatie rapport onderzoek slavernijverleden Arnhem Musis Sacrum 18 maart

Presentatie Aschwin Drost tijdens het Symposium Sporen van Slavernijverleden in, Arnhem, Musis Sacrum, 18 maart.
vlnr: Aschwin Drost, Camilla de Koning, Barbara Esseboom en Britt-Marie van der Drift. Foto: Siobhán O’Connor

Lees hier het volledige rapport: Sporen van slavernijverleden in Arnhem.


 

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen